Leena Björkqvist • Många av oss har erfarenhet av olika grad av nätverkande. Vissa nätverk betyder ett årligt seminarium där man har möjlighet att träffa sina kolleger från olika länder. Nya idéer, trevliga människor och utbyte av erfarenheter, men kanske aldrig något riktigt samarbete. Graden av ansvar ändras när man koordinerar ett nätverk eller är med om att starta och utveckla ett nätverk.
Via mitt arbete som lektor i kulturproducentskap har jag möjlighet att delta i olika internationella och nationella nätverk. Jag koordinerar ett nordiskt nätverk och har varit med om att grunda ett nätverk för kulturaktörer inom det fria kulturfältet, Produforum www.produforum.fi. Det sistnämnda startade i mitten av 2000-talet från en tanke om ”ett producentrum”, ett gemensamt kontor där fria konstnärsgrupper kunde sköta sin planering och administration. Istället för att jobba ensam hemma, skulle man ha en kollektiv arbetsplats med gemensam printer, kopieringsapparat och kaffekokare.
Idag är Produforum ett ESF finansierat nätverk av tre regionala projekt (Nyland, Åboland och Österbotten) och ett riksomfattande projekt. Min egen roll har ändrats, från lärare som söker långsiktiga arbetslivskumpaner och praktikhandledare, till projektforskare som skall utvärdera verksamheten och stöda samverkan mellan de olika regionala projekten.
Men vad är nätverk? Visst har jag läst om Manuel Castells teorier om nätverkssamhället för tio år sedan, men att jag själv skulle hänga i alla dessa nätverk hade jag inte tänkt på förrän nu. Jag har närmast flutit med, ivrigt, men inte så medvetet. Orsaken till mina reflektioner nu är, att jag har på riktigt, kommit i kontakt med den så kallade nätverksgenerationen som har sitt kontor i ryggsäcken och hela världen som arbetsfält.
Jag tror på vårt Produforumnätverk. Det är så bra att det finns planer på att grunda ett motsvarande nätverk i Berlin. Norbert Schmidt, som planerar att göra det, har undersökt Produforum i sin Master Thesis Creative Network Economy. Hans resultat är att Produforum inte är ett riktigt nätverk och öppenheten är det lite si och så med. Men gemenskap, socialt nätverk och vilja, det har vi.
Norbert Schmidt berättar om sina undersökningsresultat på Produforums gemensamma arbetsutrymme på Kulturfabriken Korjaamo i Helsingfors 16.9.2010. Kolla Riikka Wallins blogg.
Till all lycka har vi en studerandegeneration som kan alla dessa tekniska verktyg som är viktiga i nätverksarbete. De ordnar egna klubbar och seminarier via bloggar, Facebook, Twitter, Skype, Piratepad osv.
Jag hoppas att jag lär mig det här och att dessa nätverk inte styrs av människoätande spindlar…
Tietoja kirjoittajasta Leena: FM Leena Björkqvist är lektor i kulturproducentskap vid Yrkeshögskolan Novia i Helsingfors. Björkqvist har från 2006 varit med om att grunda och utveckla Produforum, ett nätverk för kulturaktörer i Finland. Inom ramen för forskningsprojektet Producent 2020 undersöker hon betydelsen av producentnätverk för evenemangsproducenter. När alla dessa delar smälter ihop känns arbetet som dans. Det finns också dagar när detta inte händer, och då är det bäst att ta löpskorna framme och springa länge i skogen. FM Leena Björkqvist toimii kulttuurituotannon lehtorina Helsingissä. Björkqvist on espoolaistunut pohjalainen, joka kehittää ruotsinkielistä Produforumverkostoa ja tutkii tapahtumatuottajien tulevaisuuskuvia Tuottaja 2020 projektissa. Pedagogiset intohimot kallistuvat projektioppimiseen ja portfoliometodien soveltamiseen.
|
{ 1 comment… read it below or add one }
This is my first time go to see at here and i am actually pleassant to read all at alone place.
{ 1 trackback }