Kahdeksanvuotiasko syventää maailmaa!

by ulla on 10.9.2010 · 0 comments

Ulla Maria Hoikkala • Mielenkiinnolla seurasin torstai-illan aTuubikeskustelua suomalaisen perusopetuksen uudistuksesta. Aika hurjia ajatuksia, sanoi Yhdysvalloissa asuva opettajasisareni silmät suurina.

Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen fokusoi eheytettyä kokonaisuutta, sisältökeskeisen opetuksen laajentamista, oppisisältökokonaisuuksien laajentamista, valinnaisuuden korostamista ja opettajien osaamisen laajamittaista hyödyntämistä.

Huh huh! Mitä ihmettä tämä sanapuuro tarkoittaa? Mieleen hiipi ajatus, ymmärtääkö Lankinen itsekään sanojensa merkityksen. Opetuksen eheytetty kokonaisuus?

Miten kaavailtu perusopetusuudistuksen toteuttaminen rahoitetaan, kun kunnat piehtaroivat talouden pohjamudissa? Opetusministeri Henna Virkkunen hövelisti lupasi valtiolta rahaa hankkeeseen. Melkoisen löyhä lupaus näinä tarkan euron aikoina!

Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivulla perusopetuksen selitys alkaa näin:
“Perusopetuksella rakennetaan koulutuksellista tasa-arvoa ja perusturvaa. Perusopetus on 1.-9. luokkien yleissivistävää opetusta, jota annetaan peruskoulussa.  – antaa kelpoisuuden peruskoulun jälkeiseen koulutukseen.”

Näin oli minun nuoruudessani. Perusopetuksen tarkoitus oli antaa mahdollisimman hyvää yleissivistävää peruskoulutusta, ei syventää mitään. Kuinka kahdeksanvuotias voi syventää yhtään mitään, kun osaa hädintuskin vielä lukea? Aivan kuten illan keskustelussa todettiin, että toisen kielen aloittaminen kakkosluokalla on liian varhaista, koska äidinkieli ei ole vielä hallussa.

Suunnitelmissa on vähentää ala-asteen äidinkielen tuntimäärää ja valinnaisaineena voi ottaa draamaopetusta. Tuleeko Suomesta Drama Queen -valtio, jossa itseään ilmaisevat sujuvalla sähkekielellä viestivät, ympäröivästä maailmasta ja todellisuudesta tietämättömät miehet ja naiset? Toisaalta, mikäpä muutos tässä on nykyiseen?

Sisareni (FT) nauroi kippurassa ajatukselle, että hänen opettajan osaamisen laajamittainen hyödyntäminen veisi hänet historian opetuksen lisäksi biologian tuntien vetäjäksi.

Lankinen pitäisi minua varmaan reliikkinä menneltä ajoilta, kun en pysty fokusoimaan ajatuksiani eheytetyksi kokonaisuudeksi.

Onko kaikesta tästä suunnittelusta seurauksena se, että tulevaisuudessa asumme tyhmentyneessä Suomessa? Yleissivistyksen puute haittaa jo tälläkin hetkellä aikuisiän saavuttaneita päättäjiä

Sarjakuva K. Vaakun sanoja löyhästi lainatakseni “Kun minä olin peruskoulussa, opetussuunnitelma oli 10.sivuinen moniste.”

Tietoja kirjoittajasta Ulla:
http://blogi.taku.fi/umhavatar.jpgUlla Maria Hoikkala on toiminut viestintäalan yrittäjänä vuodesta 1995. Laaja kansainvälinen kokemus - asunut mm. Yhdysvalloissa useita vuosia. Saanut Yhdysvalloissa Patricia M. Cavin Memorial Award for Excellence in Journalism -tunnustuspalkinnon.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: