Miten onnistutaan?

by Sirpa A. Kärkkäinen on 2.10.2010 · 0 comments

Yleinen harhaluulo on, että Lady Fortuna on oikukasluontoinen naisenkutale, jota on liki mahdoton maanitella haluaamaansa suuntaan. On siis nöyrästi otettava vastaan,mitä tulee ja toivottava, että tiiliskiveä tujakampaa ei niskaan ropisisi.

Ammattilaiset tietävät, että tällainen fatalismi edustaa silkkaa tietämättömyyttä. Onnistumisessa on kyse asenteesta ja ammattitaidosta: se on puhdasta tiedettä.

Kaiken lähtökohtana on huolellinen pohjatyöskentely. Tavoite etenee täsmätarkasti kohti maaliaan, salakavalasti sihahtaen, kun oikea ohjusohjelma on päällä. Sen koodaaminen vaatii hiukan hakkerointia vaikutusvaltaisissa piireissä, mutta Everestiä ei sentään tarvitse ylittää. Riittää kun soljuu päättävien tahojen lähietäisyydelle, skannaa tietoja tuolta ja täältä ja manoveeraa omat liikkeensä yhdenmukaisiksi vallan käyttöliittymän kanssa. Silloin pienet, harmittomat haittaohjelmat eivät rassaa ketään ja pikkukalasetkin saavat murusensa syödäkseen.

Mikäli onnistuminen ei noudata tätä ammattimaista kaavaa, kyseessä on sabotaasi. Se käynnistää vallan käyttöliittymässä erilaiset hälytyssohjelmat, joiden tavoitteena on eliminoida epäammatillinen onnistuminen. Toisinaan tätäkin nimittäin tapahtuu. Onnistumaan julkeutuvat väärät henkilöt, jotka taktikoivat esimerkiksi kutsukilpailujen avoimuudella.

Silti, ja aina pohjimmiltaan, onnistuminen on syvästi ammatillista. Se perustuu luottamukseen, näkemykseen ja ammattillisen osaamisen jakamiseen. Onnistujan ja onnistumisen tunnistajien välillä on oltava side, muuten onnistumista on mahdoton tunnistaa.

Aloittelevan kuvataiteilijan riemuksi opiskelu onkin siis aloitettava vääränlaisista onnistumisista, joihin ei pidä haksahtaa.

Virhe nro yksi : onnistuminen vääränä henkilönä.
Kyseessä on ns. asennesabotaasi.Onnistumisen mittauksessa käytetty mittari on laadittu väärin. On mitattu tuotosta ja sen laatua kun oikeasti olisi pitänyt mitata asennetta (kengän numero, sukupuoli, ihosolukon formaatti ymv). Lataa päälle koko järjestelmän hälytinohjelmat.

Virhe nro kaksi: onnistuminen odottamattomasti.
Kyseessä on ns. samuraisabotaasi. Onnistuja on kiilannut jonossa, vaikka oli jonkun toisen vuoro onnistua. Ei vakavia haittavaikutuksia käyttöjärjestelmälle. Onnistujan jonopisteet poistetaan ja kiilaaja palautetaan pahnan pohjimmaiseksi.

Virhe nro kolme: onnistuminen näkyvästi.
Kyseessä on ns. visibiliteettisabotaasi. Onnistumisen seurannaisvaikutukset on jätetty huomiotta tai laskelmat näkymättömyyden ylläpidosta on tehty huolimattomasti. Käynnistää käyttöjärjestelmän omat
haittaohjelmat, joita on voi olla vaikea poistaa vuosia myöhemminkään.

Virhe nro neljä: onnistuminen taloudellisesti.
Kyseessä on ns. kahlesabotaasi. Side onnistujan ja onnistumisen tunnistajien välillä höltyy tai on vaarassa peräti katketa. Taloudellinen liikkumavara voi yltää vapaille radikaaleille saakka. Systeemin buuttaus mahdotonta; hylkimisohjelmat kytkeytyvät päälle.

Virhe nro viisi: Onnistuminen jäljittelemättömästi.
Kyseessä on ns. egosabotaasi.On sopimatonta onnistua niin, ettei onnistumista voida kopioida, jakaa ja monistaa. Lataa päälle resurssi-imuri -ohjelmat, joiden tarkoituksena on hamuta haltuunsa se, mitä hallussapitäjä ei voi jakaa. Yleisohjeeksi aloittelevalle kuvataiteilijalle käykin helppo muistisääntö siitä, että onnistuminen on pääpiirteittäin sopimatonta. Mikäli sitä kuitenkin haluaa kokeilla, on muistettava anoa siihen lupa. Sitten on vain odotettava kärsivällisesti ja myötäiltävä, kunnes oma vuoro tulee.

Opas nuorelle naistaiteilijalle. Fakta 3:
Avoimet kilpailut, kutsukilpailut, kohdistetut kilpailut ja kilpailu apurahoista kuuluvat taidealojen arkeen. Pyrkimys reiluihin menettelytapoihin ei kuitenkaan kahlitse kritiikkiä, kun ”väärä” henkilö voittaa. Toisinaan debatti saavuttaa joukkotiedotusvälineetkin, kuten kävi 1993 Steve Hollin voitettua Kiasmallaan Helsingin nykytaidemuseon suunnittelukilpailun.

Vinkki nuorelle naistaiteilijalle::
Onnistut varmasti, kun hankit korruption kestävän kestorusketuksen. Mikäli idealismi taas inspiroi sinua, työsarkaa riittää.Muista kuitenkin levätä ja nauttia epäonnistumisistasi, sillä niistä ei tule olemaan puutetta. Kun julkenet onnistua, varaudu siihen, että voittajatyö on itse asiassa kaikista puutteellisin.

Tietoja kirjoittajasta Sirpa A.:
http://blogi.taku.fi/sirpaavatar.jpgSirpa A. Kärkkäinen on pätkätyöläinen ja kulttuurin ahkera sekatyöläinen. Hän opettaa animointia, Internetissä surffailua ja italian kieltä, piirtää, kuvittaa - ja kuvittelee kaikenlaista. Muun muassa kirjoittaa TAKU-blogia, jonka toivoo herättävän huvitusta ja ennenkaikkea keskustelua.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: