Kansallisoopperan koskettava kauden avaus

by Päivi Arvonen on 20.8.2010 · 0 comments

Päivi Arvonen

Kansallisoopperan syyskauden avajaisvieraita odotti erikoinen elämys – syyskauden avajaistilaisuus Alminsalissa alkoi kehitysvammaisten flamencotanssilla.

Kansallisooppera pyrkii voimakkaasti koko kansan oopperaksi. Yksi merkittävimmistä uusista aluevaltauksista on DuvTeaternin ja Blue Flamencon kanssa toteutettava yhteisproduktio Mustien siipien lintu, jossa esiintyvät kehitysvammaiset ja ei-kehitysvammaiset näyttelijät, tanssijat ja laulajat.  Mustien siipien lintu pohjautuu väljästi Georges Bizet:n Carmeniin.

Kehitysvammaiset esiintyjät suoriutuivat rooleistaan erinomaisesti. Puhutteleva teos on erinomainen esimerkki hyvin tervetulleesta ja tarpeellisesta rajojen rikkomisesta ja totuttujen ajattelutapojen ravistelusta. Erityisen merkittävä esitys lienee kehitysvammaisille esiintyjille ja heidän perheilleen ja ystävilleen.

Kansallisooppera ansaitsee täydet pisteet ja Carmen tulipunaisen ruusun ennakkoluulottomasta ja rohkeasta yhteistyöprojektistaan ja erityisesti syyskauden avauksesta tämän produktion makupalalla.

Kansallisooppera tuntuu systemaattisesti etsivän uutta yleisöä, jota haetaan monin keinoin. Viime kaudella Kansallisoopperasta televisioitiin Sallisen ooppera Punainen viiva, jonka Ondine julkaisi elokuussa DVD:nä. Viime vuonna radiosta kuultiin Rautavaaran Aleksis Kivi-ooppera.

Tällä kaudella kansan katsottavaksi on valittu YLE Teemalta nähtävä marraskuussa ensi-iltansa saava Korngoldin ooppera Die tote Stadt. YLE Radio 1:llä kuullaan Madetojan Pohjalaisia –ooppera.

Kansallisooppera pyrkii myös kasvattamaan uutta yleisöä lapsista ja nuorista, joille on tarjolla monia lapsille ja nuorille tarkoitettuja tuotantoja. Koko perheen oopperaksi sopii hyvin myös tammikuun 14. päivänä 2011 ensi-iltansa saava Jukka Linkolan Robin Hood, jonka ohjaa Kari Heiskanen.

Syksyn odotetuin ensi-ilta lienee muinaisen Egyptin kuuluisa rakkaustarina Guiseppe Verdin Aida, jonka ensi-ilta on 17. syyskuuta.

Tietoja kirjoittajasta Päivi:
http://blogi.taku.fi/paiviavatar.jpgPäivi Arvonen tyoskentelee freelance -toimittajana ja valokuvaajana Suomen medialle Egyptissä ja Suomessa. Koulutukseltaan hän on uskontotieteilijä, erikoisaloina uskonnot, kulttuuri, matkailu, koulutus, kehitysyhteistyö sekä ympäristö- ja eläinsuojelukysymykset. Arvonen toimii myös Kairon ulkomaisten toimittajien yhdistyksen varapuheenjohtajana.

Leave a Comment

Next post: